top of page
  • Skribentens bildTherese Willén

2022 - ÅRET DÅ JAG BLEV FOTOGRAF

Januari

Året började ganska lugn och stilla, vi tillbringade all ledig tid vi hade tillsammans och jag var alldeles nyförälskad i min kamera och tog varje tillfälle i akt att fota. Utöver att jag fotade en god vän och hennes familjens fick jag en idé att jag ville göra en mer personlig porträttfotografering där vi verkligen fokuserade på att få fram mer känsla snarare än de klassiska porträttbilderna. Januari bjöd även på en upplevelse jag länge drömt om, jag fick för första gången i mitt liv se ett norrsken och på nått vis lyckades jag även föreviga detta på bild!


Februari

Snön försvann, ljuset återvände och dagarna blev längre! Ljust ljuset i Februari är något alldeles speciellt, det är som om det är Golden Hour större delen av dygnet , ja iaf de dagar då solen är framme. Min nyförälskelse varade ännu och jag fotade i stort sett allt det fina runtomkring. Var det inte söta katter så var det glada barn och självklart följde kameran med på familjens äventyr! Jag lyckades även övertala mitt fantastiska brudpar (vars bröllop jag planerade) att ställa upp på en liten fotografering trots att dom båda tyckte det var väldigt läskigt att stå framför kameran....


Mars

1:a Mars tittade årets första krokus upp och det för mig är ett stort vårtecken! När en vän sa att hon skulle vilja ha fina bilder på barnen att ge i present till sin mormor så bokade vi en heldag med bus och skoj, för det är så jag tycker om att fånga barn på bild. Vi hade en helt underbar dag ute i naturen och bilderna blev minst sagt en uppskattad gåva. Hela månaden gick i barnens tecken då andras ungar och djuren var i stort sett det enda jag fotade, det sägs att barn är det svåraste att fota, men jag kan inte riktigt hålla med om det. Barn är ju rätt lätta om man lyckas komma underfund med dom.


April

Alla årstider på en vecka, ja det svängde rejält i väderleken men oavsett vad så var kameran med, i stort sett varenda dag! Det var även under denna månad som jag insåg att det kanske var dags att tänka om gällande min business och efter vår stylade bröllopsfotografering så fanns det inget som kunde hålla mig tillbaka. Vad jag än gjorde, vart jag än var, så var kameran med och jag bara letade efter projekt och personer att fotografera och jag visste att jag var inne på rätt spår!


Maj

Nu började jag lägga om min affärsplan och aktivt jobba för att ändra inrikting. Jag planerade och det var en hel del förberedelser inför kommande uppdrag vilket tyvärr gjorde att kameran blev liggandes mycket på hyllan. Jag hann ändå få med bästa vännen ut på en vårfotografering under en kväll med fantastiskt ljus och när det kliade för mycket i fingrarna fick kameran och stativet följa med ut för lite nya självporträtt.


Juni

Denna månad blev verkligen en rejäl kickstart! Jag hade en fotografering för ett företag som ville ha bilder till marknadsföring, porträttfotografering med en annan entreprenör och slutligen hade jag en stylad fotograferingen som jag själv hade satt ihop. Tyvärr blev min man svårt sjuk i TBE så det blev ett barskt uppvaknande ur mitt grymma flow så efter dessa fotograferingar lades allt annat på is och hans mående blev prio 1.


Juli

Makens tillstånd förbättrades sakta, men då jag stött på TBE mer än en gång och även haft det själv visste jag att vi kunde förvänta oss ett långt tillfrisknande. Hela månaden handlade allt om att försökta ta tillvara på det sommaren hade att bjuda på med hänsyn till dagsformen, det blev mycket lugna utflykter i naturen med fokus på att bara vara. Samtidigt var jag inne på slutfasen av Jennie och Rasmus bröllopsplanering så det blev många timmar framför skärmen och med onlinemöten. När slutet av månaden kom var det äntligen dags för mitt allra första bröllop som andre fotograf och gissa om jag var taggad till tusen?!


Augusti

Nu gick allt i kärlekens tecken! Jag hade två bröllop inbokade denna månad och det var så roligt. Jag som tidigare trott att jag inte skulle våga fota bröllop då jag vet vilket enormt ansvar det är, jag fullkomligt älskade det! Det var även dags för slutfasen av bröllopsplaneringen tillsammans med mitt brudpar Kim & Thimmy och tiden fullkomligt rusade iväg.


September

Maken började jobba igen efter drygt tre månader hemma och för mig blev det enklare att helt fokusera på businessen och jag la mycket tid på marknadsföring nu när jag äntligen tagit beslutet att helt fokusera på fotograferingen och förfrågningarna började ramla in. Jag min första företagsfotografering och en helt magisk Golden Hour-fotografering! Annars var det ganska lugnt och det var tur det för i slutet av månaden överraskade jag gubben med en ceremoni och förnyelse av våra löften nere vid vår älskade fiskesjö så det var en del planering och förberedelser.Oktober

Vilken månad, jag trodde att hösten skulle vara en ganska lugn och tråkig period men så fel jag hade! Detta är min absolut bästa tid och jag mår som allra bäst under hösten och det märktes för jag bara sög åt mig bra saker som en magnet. Jag hann denna månad med inte en, inte två utan hela fyra fotograferingar samt en heldag med kollegan, sen var det även dags för Kim & Thimmys bröllop! Dessa två fantastiska människor vars bröllop jag anlitades för att planera men som jag även fick förmånen att fota, vilket var en dröm då hela deras bröllop var en perfekt spegling av allt mitt företag står för.


November

Då var det äntligen dags för mitt första egna bröllop! Vilken dag, vilka fantastiska människor och vilken jäkla upplevelse! Hade någon sagt i början av året att jag i November skulle stå med ett eget bröllop hade jag aldrig trott dom, men tack vare fantastiska kollegor så vann jag över mitt bristande självförtroende och inte en enda gång har jag upplevt tvivel eller ångest inför ett en fotografering. Denna månad gick jag all in på att verkligen bygga upp en hemsida som speglade min business! Den första jag gjorde var helt enkelt en kopia av min hemsida som jag hade som bröllopsplanerare, men nu var det dags att våga släppa det gamla helt och tänka nytt!


December

Julpynt, tid med familjen och soffmys, julfilmer och en massa fotograferingar ute i snön med nya kameran, ja det var min vision för December. Här gick mina och Univerums planer lite isär och vann det gjorde Universum, som alltid! Istället för vad jag planerat så åkte jag på någon nedrans förkylning/influensa och var helt utslagen i ett par dagar, men tröttheten den vägrade släppa. Sen gick det från den ena till den andra men vid Lucia var vi äntligen inne på sista personen. Snö fick vi vilket innebar att gubben jobbade som en tok och var dödstrött på kvällarna. Det blev alltså inte så mycket soffmys med julfilmer, istället snöade jag och äldsta sonen in på Alaska Bush People och karln, han snarkade fint bredvid. Men så kan det vara, året har varit ett minst sagt händelserikt år och kanske var det just detta vi behövde nu?!


Summering

Summan av kardemumman då, ja vad ska jag säga?! På en Q&A fick jag frågan "Vilken lärdom tar du med dig från året?" och det är helt klart att följa hjärtat, lita på magkänslan och VÅGA! Även om jag hade en plan, som jag tyckte var rätt bra, så ville Universum annorlunda, men mitt i allt skit med makens sjukdomstid så insåg jag vad jag ville med mitt liv eller framför allt min business. Mitt grundläggande mål med min business har inte förändrats men det här året visade mig att den väg jag hade valt kanske inte var den rätt vägen för att nå dit. Visst kan det kännas frustrerande när ens planer inte går i lås som man hade tänkt sig men det är inte alltid, (rätt sällan faktiskt,) som Universum har samma plan som en själv. Fast när man tänker efter så brukar det ju bli väldigt bra ändå även om det inte blev som man hade planerat. Så nu blickar jag fram emot ett nytt år fyllt av spännande saker och händelser, vissa planerade andra inte. Oavsett så vet jag att det kommer bli ett helt FANTASTISKT ÅR fyllt av nya lärdomar, erfarenheter, upplevelser och möten med nya människor!Sist men inte minst vill jag önska dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

fotograf Therese Willén, Therese Willén Photography , gott nytt år,

Therese Willén
10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page